پکیج یونیت یا روفتاب چیست؟

مقالات پربازدید

پکیج یونیت یا روفتاب چیست؟

از دستگاه پکیج یونیت به منظور ایجاد تهویه مطبوع شامل کنترل حرارت برودت، فیلتراسیون و رطوبت در فصول مختلف سال استفاده می گردد و در مصارف صنعتی، تجاری و مسکونی قابل استفاده می باشد. از این دستگاه با نام های روفتاب یا roof top package و داکت اسپلیت یونیت هم نامبرده می شود. این دستگاه  به دوصورت ایستاده و پشت بامی و به صورت یکپارچه شامل دوقسمت چیلر و سیستم هواساز طراحی و ساخت می شود. در ادامه به بررسی این که دستگاه پکیج یونیت یا روفتاب چیست؟ مزایای، معایب و کاربردهای آن پرداخته می شود.

محتوا:

قسمت های مختلف پکیج یونیت

نحوۀ کارکرد چیلر پکیج یونیت

پکیج یونیت چگونه کار می کند؟

کاربرد سیستم پکیج یونیت

مزایا ومعایب دستگاه پکیج یونیت (روفتاب)

تفاوت پکیج یونیت و هواساز

 

قسمت های مختلف پکیج یونیت (روفتاب)

دستگاه پکیج یونیت (روفتاب) را می توان در دو قسمت اصلی درنظر گرفت:

۱. بخش برودت: مسئول تامین سرمایش

قسمت برودت پکیج یونیت که شامل کمپرسور از نوع اسکرال در ظرفیت های پایین تر و اسکرو در تناژهای بالاتر به دلیل قابل تعمیر بودن استفاده می شود. این نوع کمپرسورها کم صدا، کم هزینه و دارای بازدهی بالا می باشد و بیشتر دارای کاربردهای صنعتی می باشند. کندانسور، لوله های واسط، expansion valve یا شیرانبساط  جهت کنترل جریان مبرد و کویل DX از دیگر قسمت های این بخش می باشند.

۲. بخش هواساز: شامل دمپر، اتاقک فیلتراسیون،کویل های حرارتی برودتی و هوادهی

  • دمپرهوای آزاد وسیرکوله
  • بخش فیلتراسیون
  • اتاقک کویل (شامل کویل گرمایی و کویل DX)
  • Dps : به عنوان یکی از کنترلرهای دستگاه هواساز می باشد. وظیفه این قطعه خواندن فشار قبل و بعد از کویل ها، فیلترها و یا هر قسمتی که امکان افت فشار وجود دارد. در این صورت هشدار صادر شده و ما موظف به چک کردن قسمت های مختلف و رفع ایرادات می باشیم. به عنوان مثال اگر فیلترها کثیف شده باشند نیاز به شستشو داشته و یا باید تعویض گردند.
  • فن هواساز: اصولا از فن های سانتریفیوژ بکوارد و فوروارد در این سیستم استفاده می گردد. گفتنی است در هواسازهایی که مجهز به فیلترهپا هستند به دلیل داشتن تمام بسترهای فیلتراسیون برای تهویه و فضای کلین(clean) بهترین گزینه پلاگ فن ها می باشند و اصولا از فن های پولی تسمه استفاده نمی شود.

اجزای پکیج یونیت

قسمت های مختلف پکیج یونیت

 

بیشتر بخوانیم:

هواساز چیست؟

دستگاه زنت چیست؟

هواساز ایرواشر اکونوپک چیست؟

هواساز هایژنیک چیست؟

 

نحوۀ کارکرد چیلر پکیج یونیت

به هر تحولی که در آن حرارت گرفته شود تبرید می گویند. در تحولات برودتی مادۀ جذب کننده حرارت یا عامل سرمایی، مبرد یا مادۀ سرمازا می گویند. هنگامی که مادۀ مبرد در سیستمی می چرخد از تعدادی تغییرحالت یا شرایط عبور می کند که هریک را تحول گویند. مبرد از یک حالت اولیه شروع و با عبور از یک سیکل ( که مجموعه تحولات می باشد) مجددا به حالت اولیه برمیگردد. سیستم تبرید از چهار تحول انبساط، تبخیر، تراکم و تقطیر تشکیل می شود. اجزای اصلی این سیستم عبارتند از اواپراتور که سطح حرارتی لازم برای انتقال حرارت از هوا به مبرد را فراهم نموده و با استفاده از لوله مکش، بخار کم فشار را از اواپراتور به کمپرسور انتقال می دهد.

  • کمپرسور که بخار را از اواپراتور مکیده، دما و فشار را به حدی افزایش می دهد که بتواند با عامل تغییر معمولی تقطیر شود.
  • لوله تخلیه که مایع را را از خروجی کمپرسور به کندانسور می رساند. کندانسور سطح تبادل حرارتی لازم برای انتقال حرارت از مبرد گرم را فراهم می نماید و تاحدی مایع خنک می شود. سپس جریان پرفشاری از مایع به سمت کویل DX برقرار می کند.
  • مبرد مایع به کنترل کننده ماده مبرد یا شیر انبساط فرستاده می شود. شیر انبساط که مقدار مناسبی از مبرد را به کویل dx که نقش اواپراتور دارد می رساند و فشار آن را طوری کاهش می دهد که مایع بتواند در دمای پایین تبخیر شود. شیر انبساط به عنوان کنترل کننده مایع مبرد می باشد و مایع را با فشار ثابت و به یک اندازه درون کویل های Dx که به عنوان یک مبدل حرارتی می باشد به جریان می اندازد.

پکیج یونیت چگونه کار می کند؟

هوا از طریق دریچه های ورودی که یا شامل هوای تازه و یا سیرکوله (برگشت شده از فضای سالن) و یا ترکیب هر دو می باشند وارد دستگاه هواساز می شود. با عبور هوا از فیلترهای تصفیه هر آنچه آلاینده داخل هوای ورودی می باشد جذب شده و هوای تمیز از قسمت فیلتراسیون وارد قسمت سرمایش گرماش که شامل کویل های حرارتی و برودتی می باشد می شوند. مایع گرم کننده کویل های گرمایی آب و کویل سرمایی مبرد می باشد.

تامین گرمایش توسط پکیج یونیت (روفتاب)

آب گرم شده توسط بویلر و یا پکیج آب به دورن کویل گرمایی پمپاژ شده و با جریان یافتن آبگرم دورن آن و عبور هوای از روی سطح کویل گرم سرمای ناشی از هوا جذب و هوای گرم به محیط راه می یابد.

تامین سرمایش توسط پکیج یونیت

قسمت چیلر دستگاه وظیفۀ تامین سرمایش را به عهده دارد. با این تفاوت که به جای آب از مبرد استفاده می گردد. مبرد خنک شده از سیستم چیلر مستقیم به درون کویل DX راه یافته و با گرفتن گرمای نهان هوا باعث خنک شدن هوای عبوری می شود. که در ادامه وظیفۀ قسمت های مختلف این بخش تشریح می شود.

کمپرسور:

در مرحله اول کمپرسور گاز مبرد را منبسط و دما و فشار را به شدت بالا می برد در اینصورت مایع داغ به همراه مقدار کمی گاز بجا مانده تولید می شود، که وارد کندانسور می شوند. دما در این مرحله بسیار بالا و حدود ۵۰-۶۰ درجه سانتیگراد می باشد.

کندانسور:

در این قسمت مایع داغ تا حدی خنک می شود. حدودا ۱۰ درجه حرارت از مبرد گرفته شده و گرمای حاصل در این مرحله از طریق فن های قرار گرفته بر روی کندانسور خارج می شوند. مایع تقطیر پرفشارو به نسبت خنک شده از مخزن به سمت شیرانبساط حرکت می کنند.

فن های خنک کننده روفتاب

فن های خنک کننده کندانسور

شیر انبساط:

مایع رسیده شده به شیر انبساط (در ظرفیت های بالاتر expansion valve و در ظرفیت های پایین اصولا از ونتوری استفاده می شود.) وارد پخش کنندۀ هرمی شکل که شامل تعداد زیادی لوله می باشد، می شود. در این قسمت مایع به گاز خنک و کم فشارتر تبدیل شده و سپس داخل کویل Dx به میزان ثابت منتشر می شود.

کویل DX:

که در اینجا نقش اواپراتور را بر عهده دارد و دلیل نامیدن آن به Dx جریان یافتن گازهای مبرد مانند RS22 و …  به جای آب می باشد. شیرانبساط با کاهش فشار مایع تولید شده از قسمت کندانسور مبرد را در کویل dx منتشر می کند. کویل Dx نیز با گرفتن گرمای هوای عبوری و جذب حرارت نهان از فضای اواپراتور، باعث خنک شدن هوا شده و سپس از طریق لوله های مکش به سمت کمپرسور حرکت می کند.

در ادامۀ کار دستگاه روفتاب، هوای تمیز گرم  و یا سرد شده همراه با فشارمثبت از طریق فن مکنده به محیط وارد می شود.

کاربرد سیستم پکیج یونیت

دستگاه روفتاب در مکان هایی که شامل آلودگی زیاد می باشند کارایی چندانی ندارد. مصرف عمده این دستگاه  بیشتر در مکان های یکپارچه و به دور از بخش بندی های مجزا که نیاز به کنترل های متفاوت تهویه مطبوع می باشد را شامل می شود.

بنابراین دستگاه پکیج یونیت در مکان های زیر قابل استفاده می باشد :

  • مکان های عمومی شامل پاساژها، سالن های ورزشی، مراکزتفریحی، هتل ها و رستوران ها
  • در ماکن های صنعتی و کارگاهی تمیز
  • تالارهای پذیرایی و رستوران ها
  • مراکز آموزشی مانند دانشگاه ها
  • سالن های اجتماعات و کنفرانس
  • نمایشگاه ها

مزایا ومعایب دستگاه پکیج یونیت (روفتاب)

  • از مهمترین مزایای روفتاب درنظر گرفتن آن به صورت یک دستگاه یکپارچه می باشد که بستر لوله کشی را تا حدی حذف کرده است.
  • بهینه شدن مصرف انرژی
  • امکان ساخت دستگاه درظرفیت های مختلف
  • امکان استفاده از اینورتر بر روی دستگاه
  • امکان نصب بسترهای متفاوت فیلتراسیون بسته به میزان وجود آلاینده ها در فضارکاربری
  • قیمت مناسب تر به دلیل حذف لوله کشی ها
  • از معایب دستگاه پکیج یونیت می توان به محدود بودن ظرفیت هوادهی و برودتی اشاره نمود. به دلیل یکپارچه بودن دستگاه و زیاد بزرگ شدن آن در صورت ساخت ظرفیت های بالا نیاز به صرف هزینه های بیشتر و مکان نصب با فضای بالاتر می باشد.
  • از دیگر معایب دستگاه پکیج یونیت می توان به محدود بودن استفاده از مولفه های کنترلی اشاره نمود. پس در پروزه های سنگین که نیاز به دقت بالا و استفاده از کنترل های دقیق می باشند استفاده از این دستگاه توصیه نمی شود.

تفاوت پکیج یونیت و هواساز

در دستگاه هواساز تامین سرمایش توسط چیلر جداگانه ای واقع در موتورخانه ساختمان ها می باشد که آب سرد از طریق لوله کشی از چیلر به کویل دستگاه هواساز انتقال می یابد. در ضمن نیاز به اواپراتور جدا در این روش می باشد که آب پس از سرد شدن وارد کویل سرمایشی شود. ناگفته نماند  آب به عنوان سیال حرکتی  در این دستگاه می باشد.

اما در پکیج یونیت یا روفتاب با حذف لوله کشی، چیلر چسبیده به دستگاه هواساز و قسمتی از آن محسوب می شود و کویل dx نیز نقش اواپراتور را ایفا می کند و نیاز به سرماسازی جداگانه نمی باشد. همچنین مبرد سیال در این سیستم مبرد یا گازفریون می باشد.

اتصال هواساز به چیلر و بویلر-min

تفاوت هواساز و پکیج یونیت

 

 

روفتاب

پکیج یونیت یکپارچه با چیلر متصل به هواساز

 

 

جهت مشاهده سفارشات ساخت به پیج اینستاگرام اصفهان هواساز مزاجعه نمائید.

                                                       اینستاگرام اصفهان هواساز

 

 

× پشتیبانی آنلاین
۰۳۱-۳۳۷۶۴۷۱۹