کاربرد فن بونکر، تونل کمپوست و فن خاک پوششی در تولید کمپوست
یکی از اهداف اصلی تولید کمپوست ، ایجاد یک بستر مناسب برای تغذیه قارچ جهت رشد و نمو بیشتر می باشد. در مرحله اول تولید کمپوست بعد از ترکیب کردن کاه، کودها و … کمپوست را وارد بونکر کرده و در مرحله دوم کمپوست را جهت عاری کردن از هرگونه آفات، حشرات و … آن را وارد تونل کمپوست می کنند، که در هر دو مرحله تولید کمپوست نیاز به هوادهی با استفاده از فن های سانتریفیوژ می باشد اصفهان هواساز با به دست آوردن تجربیات فنی طی سفرهای علمی به کشورهایی از جمله اسپانیا و هلند و … اقدام به ساخت فن های بونکر،تونل و خاک پوششی کرده است. که با استفاده از این فن ها می توان به راحتی هوا با فشار و دبی مناسب را در سالن های تولید و پاستوریزاسیون کمپوست و خاک پوششی فراهم کرد.
مرحله اول تولید کمپوست و هوادهی فن بونکر
در روش سنتی در فاز اول تولید کمپوست بعد از انجام ترکیب کردن کلش با مواد دیگر در روز هفتم کاری، کمپوست را به شکل مکعب مستطیل قالب می زنند. قالب زدن باید به گونه ای انجام شود که اکسیژن به همه قسمت ها برسد. یکی از مشکلات قالب زنی در فضای آزاد این بود که دما در مرکز قالب کمپوست بیشتر بود و قسمت حاشیه ها دمای کمتری داشتند و مزوفیل ها جای خود را به ترموفیل ها برای تولید کمپوست نمی دهند و در نتیجه حاشیه های کمپوست از بین می رفتند. برای رفع این مشکل و رسیدن هوا و اکسیژن به طور یکنواخت به تمامی قسمت های کمپوست بونکر ها به وجود آمدند. در روش صنعتی برای عمل هوادهی و رسیدن اکسیژن به تمامی قسمت ها و برای تخمیر هرچه بیشتر و تولید کمپوست با کیفیت بعد از ترکیب مواد شیمیایی با یکدیگر کمپوست ها به بونکر منتقل می شوند. در این روش کف بونکرها پوشیده شده از لوله هایی با نازل ها که با دمیدن هوا توسط فن های بونکر هوادهی یکنواختی به کمپوست انجام می شود. هوادهی در بونکر باید به گونه ای انجام شود که نه کم باشد که باعث تخمیر بی هوازی شود و نه زیاد که دمای بونکر به کندی بالا رود. در نتیجه با تنظیم هوادهی باید گرمای سالن را کنترل کرد.
دمای لازم برای پلاسیده شدن کاه و دیگر مواد و ایجاد تجزیه شیمیایی باید ۷۰ درجه سانتیگراد به بالا باشد و اگر این دما برای کمپوست فراهم نشود حدااقل ۳۰ الی ۴۰ درصد از ظرفیت کمپوست هدر خواهد رفت. تجزیه شیمیایی هر چه بهتر انجام شود مواد مغذی بیشتر برای آکتینوماست ها در شیرین سازی کمپوست و تغذیه میلیسیوم های قارچ وجود خواهد داشت. بنابراین اهمیت هوادهی در بونکر ها بسیار زیاد می باشد.
بعد از این که تونل ها از مواد ترکیبی پر شد باید برنامه کنترل کردن بونکر را با استفاده از هوادهی منظم آغاز کرد به این صورت که با استفاده از فن های بونکر ساخت اصفهان هواساز می توان هوای یکنواختی را در سرتاسر بونکر ایجاد کرد.
در ابتدا این سالن ها با لوله هایی از جنس پلی اتیلن و با ضخامت ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر و به فاصله ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر در سرتاسر بونکر تجهیز می شود و بر روی این لوله ها سوراخ هایی با فاصله تقریبی ۵۰ سانتیمتر و با قطر ۵ تا ۶ میلیمتر تعبیه می شود. برای کنترل کردن شرایط محیطی و هوادهی، در پشت تونل ها فن های بونکر تعبیه می شود که به ازای هر تن کمپوست، فن های بونکر باید با دور متغییر و با ظرفیت هواهی ۵۰ متر مکعب در ساعت شروع به کار کرده و هوا را از طریق لوله های قرار گرفته در کف بونکر به کمپوست ها انتقال می دهد.
هوادهی در بونکر ها به دو روش انجام می شود:
- هوادهی به صورت مداوم و پیوسته : در این روش فن های بونکر به صورت مستمر کار می کند.
- هوادهی به صورت مقطعی: در این روش با به کاربردن تایمر و ایجاد تایم های زمانی مورد نظر فن بونکر در بازه های زمانی تعیین شده کار می کند.
میزان هوادهی در بونکر ها به مقدار کمپوست و درجه حرارت آن بستگی دارد. در مراحل ابتدایی بعد از وارد کردن مواد مخلوط شده به بونکر درجه گرمای کمپوست پایین و میزان میکروب ها زیاد می باشد در نتیجه اکسیژن بیشتری مورد نیاز می باشد. اما با بالاتر رفتن دما حدودا ۸۰ درجه سانتیگراد فعالیت میکروب ها کمتر شده و فعالیت های شیمیایی شروع می شود. در این مرحله میزان اکسیژن تقریبا ۳ درصد می باشد و باید ورود اکسیژن کنترل شود زیرا وجود اکسیژن زیاد باعث پایین آمدن دمای کمپوست می شود.
مرحله دوم تولید کمپوست و هوادهی با فن تونل کمپوست
هدف از پاستوریزه کردن به شرح زیر می باشد:
- از بین بردن انواع آفات موجود در کمپوست
- فعال کردن میکروارگانیسم ها در کمپوست
در این مرحله که مرحله پاستوریزاسیون کمپوست می باشد با ایجاد تونل ها و دمیدن هوا و بخار آب ۶۰ درجه سانتیگراد با استفاده از فن های تونل – پاستوریزه کمپوست به مدت ۸ ساعت اقدام به از بین بردن انواع آلودگی ها از کمپوست می نماید و شرایط کاملا بهداشتی و پاستوریزه را برای پرورش قارچ فراهم می نمائیم.
پاستوریزه کردن کمپوست به دو روش انجام می شود:
- روش تونل های spiket fllore
این روش جدیدترین تونل پاستوریزه می باشد که در کف تونل لوله های مارپیچی عبور کرده و بر روی این لوله ها نازل هایی قرار گرفته است. با استفاده از فن تونل – پاستوریزاسیون هوا به همراه بخار با فشار ۴۰۰۰ پاسکال داخل این لوله ها دمیده می شود. در این روش نیازی به شیب کردن کف سالن و یکنواخت کردن کمپوست ها نمی باشد و هزینه راه اندازی بیشتری نسبت به روش دیگر دارد.
- تونل های گرید یا تیرچه ای Graid fllore
در ایجاد این تونل ها شیب تقریبی ۲ درصدی در کف سالن در نظر گرفته می شود و تیرچه ها از اول تا اخر سالن با یک ارتفاع ثابت قرار می گیرند و کمپوست بر روی این تیرچه ها ریخته می شود. هوا از طریق فن تونل به همراه بخار با فشار حدودی ۱۰۰۰ تا نهایتا ۱۵۰۰ پاسکال به درون لوله ها دمیده می شود. در این روش سطح کمپوست باید کاملا صاف شود. مزیت این روش نسبت به روش قبل هزینه تاسیس سالن کمتر می باشد و از معایب این روش آلودگی بیشتر است.
در مرحله پاستوریزه کردن، هوای سیرکوله از طریق کانال ها به داخل فن تونل رفته و مجددا به لوله های زیری کمپوست دمیده می شود. از هوای سیرکوله برای اندازه گیری میزان آمونیاک موجود در کمپوست استفاده می کنند. اگر آمونیاک به ۱۰۰ ppm و یا کمتر از این مقدار رسیده باشد یعنی کمپوست برای سرد و وارد شدن به مرحله بذر زنی آماده شده می باشد. اگر حذف آمونیاک به درستی انجام نشود مشکلاتی به وجود می اورد از جمله :
الف : بذر قارچ به شدت به آمونیاک حساس می باشد وجود حتی یک مقدار بسیار کم در کمپوست باعث عدم تولید محصول می شود.
ب: در صورت وجود آمونیاک درکمپوست قارچ هرز رشد خواهد کرد و از میزان تولیدات قارچ با کیفیت کاسته می شود.
هنگامی که کمپوست در مرحله پاستوریزه کردن وارد تونل ها شد باید کاملا پوش داده شوند تا لایه های چسبیده به هم جدا شود و هوا به تمامی قسمت های آن نفوذ کند. نکات مهم بعدی که در تونل حائز اهمیت می باشد مورد بررسی قرار می گیرد:
- ارتفاع کمپوستی که روی هم ریخته می شود، باید کاملا محاسبه شده و دقیق باشد.
- مقدارآمونیاک: هر چقدر مقدار آمونیاک در زمان ورود کمپوست به داخل سالن کمتر باشد زمان شیرین سازی کمپوست نیز کمتر می شود.
- دما: دمای لازم برای رشد آکتینومایست ها ۴۸ تا ۵۰ درجه سانتیگراد می باشد. در دمای کمتر از ۴۰ درجه و بالاتر از ۵۰ درجه سانتیگراد ، حذف آمونیاک از کمپوست به طور چشمگیری کاهش می یابد.
- اکسیژن: یکی از مهم ترین عوامل موثر در مرحله پاستوریزه کردن و تامین اکسیژن مورد نیاز کمپوست می باشد که از طریق وارد کردن هوای تازه توسط فن در سالن انجام می شود. علاوه بر آن در مرحله پاستوریزاسیون بر خلاف مرحله بونکر به هوای سیرکوله نیاز می باشد و دما باید تا ۶۰ درجه حفظ شود. بنابراین تا موقعی که بتوان دمای تونل را در این درجه حفظ کرد وارد کردن هوای تازه بلامانع می باشد. از آن جایی که حفظ کردن دما در این رنج مشکل می باشد بنابراین نمی توان بیش از اندازه هوای تازه وارد سالن کرد زیرا دمای کمپوست کاهش می یابد و یا می توان هوای ورودی سالن را با وسایل گرمایشی گرم کرد که این کار مستلزم هزینه اضافی می باشد بنابراین از هوای سیرکوله استفاده می شود. پس باید دریچه هوای تازه و هوای سیرکوله طوری طراحی شوند که در باز شدن یکی منجر به بسته شدن دیگری شود. مثلا اگر یکی از دریچه ها ۳۰ درصد باز شد دریچهی دیگر باید ۷۰ درصد بسته باشد و مجموع دو دریچه باید ۱۰۰ شود.
فن خاک پوششی
یکی از عوامل دیگر در رشد قارچ، خاک پوششی می باشد که این خاک قبل از استفاده در سالن باید کاملا ضدعفونی گردد. نحوه پاستوریزه کردن خاک پوششی همانند پاستوریزه کردن کمپوست می باشد با این تفاوت که خاک پوششی توسط بخار آب ۶۰ درجه و به مدت ۶ ساعت پاستوریزه می شود.
ویژگی فن های خاک پوششی و فن تونل کمپوست :
- در مرحله پاستوریزه کردن، فن های تونل باید مرتب در حال کارکردن باشند و یا به عبارتی دائم کار باشند.
- این فن ها باید دبی و فشار استاتیک مناسب جهت هر تن کمپوست باشند.
- جنس فن ها به دلیل وجود آمونیاک در مرحله سیرکولاسیون که یه ماده خوردنده می باشد باید از جنس استیل SS304 باشند.